25 Ιουν 2017

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

LUCA D' ANDREA
Μετάφραση ΑΜΠΥ ΡΑΪΚΟΥ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 472, Μάρτιος 2017

     Στη σειρά «Crime», κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες το θρίλερ του ιταλού συγγραφέα Λ. Ντ’ Αντρέα «Η Ουσία Του Κακού».
     Ο Τζερεμάια Σάλιντζερ, είναι σεναριογράφος τηλεοπτικών εκπομπών (κυρίως ντοκιμαντέρ). Με τον αχώριστο φίλο και συνεργάτη του Μάικ Μακ Μέλαν, δημιούργησαν μια εταιρία, που ετοίμασε μια σειρά εκπομπών με τίτλο «Road Crew». Το θέμα της σειράς, ήταν το προσωπικό που προηγείται των συγκροτημάτων της ροκ μουσικής και είναι επιφορτισμένο με το καθήκον να συναρμολογεί και να αποσυναρμολογεί σε ελάχιστες ώρες τη σκηνή, τα μηχανήματα φωτισμού, τις ηχητικές εγκαταστάσεις και ότι άλλο χρησιμοποιείται στις μεγάλες συναυλίες. Η σειρά έχει αναπάντεχη επιτυχία και συνεχίζεται για τέσσερις σεζόν, χαρίζοντάς τους δόξα, αναγνώριση, χρήμα αλλά και… κούραση. Έτσι ο Σάλιντζερ, αποφασίζει το Δεκέμβρη του 2012, να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί και να περάσει λίγο χρόνο με τη γυναίκα του Ανελίζ και την κόρη τους, την 5χρονη Κλάρα. Μετά από παρότρυνση της συζύγου του, διαλέγει σαν τόπο διακοπών του χωριό Ζίμπενχουχ του Νότιου Τιρόλο, στις πλαγιές των Άλπεων της βόρειας Ιταλίας, όπου κατοικεί και ο πεθερός του και όπου γεννήθηκε η σύζυγός του. «Οι φωτογραφίες που μου είχε δείξει η Ανελίζ από το Ζίμπενχουχ, δεν απέδιδαν την ομορφιά αυτού του μικρού χωριού, σκαρφαλωμένου σ’ ένα υψόμετρο χιλίων τετρακοσίων μέτρων…».
     Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται ευνοϊκά για τον Σάλιντζερ στο χωριό, αφού βιώνει μια τραυματική εμπειρία, ενώ κινηματογραφεί τις προσπάθειες διάσωσης μιας τραυματισμένης τουρίστριας σ’ έναν παγετώνα, από το ελικόπτερο της τοπικής ομάδας διάσωσης. Ενώ προσπαθεί να αναρρώσει, ακούει σε κάποια συζήτηση για τη σφαγή του Μπλέτερμπαχ, που είναι ένα φαράγγι κοντά στο χωριό, είναι γεμάτο απολιθώματα και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Από τις πρώτες πληροφορίες που συγκεντρώνει, ανακαλύπτει ότι το 1985, όταν το χωριό δεν ήταν ακόμη διάσημο, ο Κουρτ Σάλτζμαν, ο Μάρκους Μπάουμαγκάρτνερ και η αδελφή του Εύη, δολοφονούνται στο φαράγγι με τρομακτικό τρόπο. Οι τρεις νέοι ανέβηκαν για μια εκδρομή στο βουνό. Τους βρήκε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα και κάποιος κυριολεκτικά τους κατακρεούργησε, στο σημείο που είχαν επιλέξει για να διανυκτερεύσουν! «Αυτό όμως που συνέβη σ’ εκείνα τα τρία κακόμοιρα παιδιά στο Μπλέτερμπαχ το 1985 δεν ήταν απλώς σκοτωμός. Ήταν μια σφαγή που δεν είχε τίποτα το ανθρώπινο».
     Η ιστορία εξιτάρει τον Σάλιντζερ, που αποφασίζει ν’ ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ, αφού τόσα χρόνια μετά, το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο. Σκοπός του, εκτός από την εξιχνίαση του εγκλήματος, είναι να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, που θα προωθήσει η εταιρία του, στα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο πεθερός του, άνθρωπος με κύρος στη μικρή κοινωνία του χωριού, προσπαθούν να τον αποτρέψουν να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.  «Αυτό είναι το είδος της εμμονής από το οποίο προσπαθώ να σε σώσω. Αν πριν από τριάντα χρόνια κάποιος… μου είχε επιστήσει την προσοχή, ίσως όλα να είχαν εξελιχτεί διαφορετικά». Όμως ο Σάλιντζερ είναι αγύριστο κεφάλι, κάτι που θα τον βάλει σε μπελάδες και θα τον κάνει να διακινδυνεύσει τη ζωή του και τη σχέση του με τη γυναίκα και την κόρη του…

     Θρίλερ με ευφάνταστο μύθο, πολλές ανατροπές, εξαιρετικές περιγραφές του τοπίου, πολύ καλό στιλ γραφής και διεισδυτική ματιά στη νοοτροπία των ορεσίβιων κατοίκων που εν πολλοίς διαμορφώνεται από τον χώρο στον οποίο ζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου