1 Ιουν 2017

Η ΤΖΑΖ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

RAY CELESTIN
Μετάφραση ΜΑΡΙΑ ΡΟΖΑ ΤΡΑΪΚΟΓΛΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 525, Νοέμβριος 2016

     Το πρώτο μυθιστόρημα του λονδρέζου σεναριογράφου και διηγηματογράφου Ρ. Σελεστιν, σας παρουσιάζω σήμερα.
     Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται το 1919 στον αμερικάνικο Νότο και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, που την εποχή αυτή «ήταν βίαιη και ανελέητη, πλημμυρισμένη από εγκληματίες και κοινότητες μεταναστών που συμπεριφέρονταν αναμεταξύ τους με εχθρότητα και καχυποψία. Ταυτόχρονα όμως ήταν μια πόλη με μια γοητευτική ενέργεια, μια λαμπερή και πλούσια σαγήνη. Παρά το φυλετικό διαχωρισμό και την κακεντρέχεια, τους άθλιους δρόμους και την ξεθωριασμένη δόξα της, ήταν εύκολο να μαγευτείς από την πόλη της Νέας Ορλεάνης». Σ’ αυτό το «ειδυλλιακό» περιβάλλον, βρίσκει το πρόσφορο έδαφος να δράσει ένας εγκληματίας που ξεχωρίζει για την αγριότητα του. Έχει ξεκινήσει τη δράση του εδώ και λίγο καιρό και κανείς δεν ξέρει την ταυτότητα του. «…ο δολοφόνος που ο Τύπος είχε βαφτίσει Πελεκητή είχε εισβάλει στις κατοικίες των θυμάτων του βράδυ και, όπως υποδήλωνε το παρατσούκλι, τα είχε σκοτώσει με τσεκούρι, φανερώνοντας πως αντλούσε σημαντική ευχαρίστηση από αυτό που έκανε, και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για ληστεία ή σεξουαλική κακοποίηση». Ο Τύπος, θέλοντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ρεπορτάζ, σκιαγραφούσε τον Πελεκητή, ως ον με υπερφυσικές δυνάμεις. Τα θύματά του, ήταν τέσσερις οικογένειες  Ιταλών μεταναστών, που εκτός από την καταγωγή, δεν είχαν κάποιο άλλο κοινό χαρακτηριστικό, ούτε φαινόταν να τους συνδέει κάποιος δεσμός συγγενικός ή άλλου είδους! Τα επόμενα θύματά του όμως (ένας δικηγόρος και η γυναίκα του), είναι βορειοευρωπαϊκής καταγωγής κάτι που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
     Ο υπαστυνόμος Μάικλ Τάλμποτ που έχει αναλάβει την υπόθεση, δεν έχει το παραμικρό στοιχείο, το παραμικρό ίχνος για να ακολουθήσει και να οδηγηθεί στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όμως δεν έχει και ιδιαίτερη βοήθεια από τους άντρες της αστυνομίας της Ν. Ορλεάνης. Τον θεωρούν «καρφί» επειδή κατέθεσε εναντίον συναδέλφου του, που είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της διαφθοράς. Κάτι που στη Νέα Ορλεάνη και σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αποτελούσε ενδημικό φαινόμενο. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη «βαρύτερο». Ο Τάλμποτ συζεί με μια μαύρη γυναίκα, την Ανέτ,  με την οποία έχει και δύο παιδιά, ενώ στην πόλη ισχύει αυστηρά ο φυλετικός διαχωρισμός. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ο Τάλμποτ αποφάσισε να δηλώσει ότι η Ανέτ, είναι οικιακή βοηθός του! Όλοι όμως στην υπηρεσία του, γνωρίζουν την πραγματικότητα.
     Χωρίς ο Τάλμποτ να το γνωρίζει, δύο ακόμη άνθρωποι ψάχνουν τον Πελεκητή. Ο ένας είναι ο πρώην αστυνομικός Λούκα Ντ’ Αντρέα που μόλις αποφυλακίστηκε. Είναι ο άνθρωπος που κατέδωσε ο Τάλμποτ και ψάχνει τον μανιακό δολοφόνο για λογαριασμό των Ματράνγκα, της «οικογένειας» της Μαφίας που ελέγχει την πόλη. Όλη αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί, κάνει κακό στις «επιχειρήσεις» και κυρίως στην παροχή προστασίας. Οπότε το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σύντομα και… οριστικά.
     Ο άλλος, ή μάλλον η άλλη είναι η νεαρή Άιντα Ντέηβις, υπάλληλος του παραρτήματος στη Νέα Ορλεάνη, του Εθνικού Πρακτορείου Ντετέκτιβ Πίνκερτον. Αν και είναι νέγρικής καταγωγής, το δέρμα της είναι αρκετά λευκό για να «ξεγελά» όσους δεν την γνωρίζουν. Έτσι άλλωστε προσλήφθηκε στο Πρακτορείο. Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε εποχές που ο φυλετικός διαχωρισμός ισχύει ακόμη. Στο Πρακτορείο αν και προσλήφθηκε ως ερευνήτρια, ασχολούνταν κυρίως με γραφική εργασία και γραμματειακή υποστήριξη, περιμένοντας να της ανατεθεί μια πραγματική έρευνα. Όταν προέκυψε η υπόθεση του Πελεκητή, η Άιντα το είδε σαν την ευκαιρία που θα τη επέτρεπε να ξεδιπλώσει το ερευνητικό της ταλέντο. Έτσι κρυφά από το αφεντικό της και με τη βοήθεια του Λούις Άρμστρονγκ (ναι, του γνωστού τρομπετίστα της τζαζ), προσπαθεί να λύσει το μυστήριο.

     Συναρπαστικό και γοητευτικό βιβλίο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας συνεπάρει με τη γραφή του, τον μύθο του βιβλίου, αλλά και με την απεικόνιση μιας μεγάλης τοιχογραφίας της ιδιαίτερης αυτής πόλης του αμερικάνικου Νότου, όπου φυλές, πολιτισμοί και θρησκείες συνυπάρχουν, αντιμάχονται αλλά και αλληλεπιδρούν. Ένα βιβλίο με πολλαπλά επίπεδα  ανάγνωσης που καταφέρνει να «συλλάβει» το πνεύμα, την ατμόσφαιρα και τις αντιθέσεις αυτής της πόλης, αλλά και τη διάθεση των κατοίκων για γλέντι. Ένα βιβλίο που είναι πλημμυρισμένο με τους ήχους της τζαζ. Κλείνοντας θέλω να σας αναφέρω, ότι το μυθιστόρημα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου