31 Μαρ 2018

ΨΕΥΤΙΚΟ ΕΝΝΙΑΡΙ

PHILIP KERR
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 366, Νοέμβριος 2017

     Το τρίτο μυθιστόρημα του Φ. Κερ, που χάθηκε πριν από λίγες μόλις μέρες, με κεντρικό χαρακτήρα τον Σκοτ Μάνσον, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Τα άλλα δύο έχουν τίτλο «Το Χέρι Του Θεού» και «Ξαφνικός Θάνατος» και κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το 2016. Μετά τον Μπέρνι Γκούντερ, του οποίου τις περιπέτειες απολαύσαμε σε εννέα μυθιστορήματα, ο Κερ δημιουργεί ένα καινούριο ήρωα, εξίσου συμπαθή με τον Γκούντερ.
     Ο Μάνσον είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, όταν κατηγορήθηκε-άδικα και με δόλο, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε-για βιασμό. Έμεινε προφυλακισμένος 18 ολόκληρους μήνες μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά του. Όμως η καριέρα του σαν ποδοσφαιριστή όταν αποφυλακίστηκε, είχε πια τελειώσει.
     Ακολούθησε καριέρα προπονητή, αφού λατρεύει το ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να ζήσει εκτός των γηπέδων. Η πρώτη ομάδα που του έδωσε δουλειά ήταν η Μπαρτσελόνα, σαν βοηθό του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ακολούθησε η θέση του πρώτου προπονητή στην (επινοημένη από τον συγγραφέα) ομάδα Λόντον Σίτι. Όμως εκεί η συνεργασία τερματίστηκε με μάλλον άσχημο τρόπο. Αναζητά νέα δουλειά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μέχρι που έρχεται μια πρόταση από τη Σανγκάη που όμως αποδεικνύεται ότι είναι μέρος μιας δυσφημιστικής εκστρατείας κατά του ιδιοκτήτη της ομάδας Σανγκάη Σουχόι Νάιν Ντράγκονς, οπότε τα προβλήματα του Μάνσον πολλαπλασιάζονται. Για να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα, αποφάσισε να περάσει λίγες μέρες με τους γονείς του, στο σαλέ τους στις γαλλικές Άλπεις. Εκεί μαθαίνει ότι τον αναζητούν οι παλιοί του συνεργάτες στη Μπαρτσελόνα. Όμως δεν θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως προπονητή. Θέλουν με τις αποδεδειγμένες ικανότητες και έναντι αδρότατης αμοιβής, να τους βοηθήσει να λύσουν μια υπόθεση επειδή «…κατανοείτε το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές… Με έναν τρόπο που ίσως δεν κατέχει η αστυνομία».
     Ο Μάνσον, παρά το ότι είναι άνεργος και παρά το ύψος της αμοιβής, είναι αρχικά κάθετα αντίθετος. « “Ακούστε με κύριοι, δεν έχω τις δεξιότητες ενός ντετέκτιβ” επέμεινα. “ Ως συνήθως, ο Τύπος υπερβάλλει για όσα έγιναν. Θα πίστευε κανείς πως ήμουν ο Σέρλοκ Χολμς με φόρμες. Ο Ηρακλής Πουαρό με χρονόμετρο. Ο Κουρτ Βαλάντερ της γραμμής του πλαγίου. Δεν είμαι. Είμαι γυμναστής. Και προπονητής. Κι αυτή τη στιγμή χρειάζομαι ποδοσφαιρικό σύλλογο, όχι ενδιαφέρουσα υπόθεση. Δώστε μου μια ομάδα παιχτών και θα είμαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά μη μου ζητάτε να το παίξω μπάτσος”».
     Τελικά, λόγω της ευγνωμοσύνης που αισθάνεται για τη Μπαρτσελόνα, που ήταν η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε,  οι αντιρρήσεις του κάμπτονται και μαθαίνει τον λόγο για τον οποίο τον χρειάζονται. Η Μπαρτσελόνα έχει αποκτήσει με δανεισμό από την Παρί Σεν Ζερμέν, έναν 22χρονο ποδοσφαιριστή από την Αντίγκουα, τον Ζερόμ Ντιμά, ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής για δύο εβδομάδες. Μετά την άδεια που πήρε για ολιγοήμερες διακοπές στην πατρίδα του, δεν εμφανίστηκε ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στο Παρίσι. Ο Σκοτ Μάνσον πρέπει μέσα σε ένα μήνα να τον εντοπίσει και να τον φέρει με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα στη Βαρκελώνη, για να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να ενταχθεί στο προπονητικό πρόγραμμα, ώστε να είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο el clasico. Και ο Μάνσον ξεκινά την αναζήτηση από το Παρίσι…
     Εξαιρετικό μυθιστόρημα, γραμμένο με χορταστικές δόσεις εξαιρετικού χιούμορ, σασπένς, ανατροπές και ποδοσφαιρική ανάλυση που θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες του χώρου (δημοσιογράφοι, προπονητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες κλπ). Στο «Ψεύτικο Εννιάρι», βρίσκουμε τον Φίλιπ Κερ, σε ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του. Δυστυχώς, για όλους εμάς που απολαμβάναμε τα μυθιστορήματά του, ο Φίλιπ Κερ, έφυγε από τη ζωή στα 62 του χρόνια. Μας άφησε όμως το κύκνειο άσμα του, που όπως πληροφορήθηκα, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Απρίλιο!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου