23 Φεβ 2018

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟΡΜ

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗ CIA
MORTEN STORM/PAUL CRUICKSHANK/TIM LISTER
Μετάφραση: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ
Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ
Σελ. 271, Νοέμβριος 2017

     Την ιστορία της εμπλοκής του με τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, αφηγείται στο βιβλίο του ο Μ. Στορμ.
     Γεννήθηκε το 1976 σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, στο Κορσορ της Δανίας. Αυτό τον έκανε «δύσκολο» σαν παιδί και ατίθασο χαρακτήρα. Φοιτούσε σε ειδικά σχολεία για τέτοια παιδιά και στα 14 χρόνια του, μετά από ένα ακόμα επεισόδιο που προκάλεσε, «Συνέβη το αδιανόητο, με έδιωξαν από ένα σχολείο που δεν διώχνει ποτέ». Στα 16 του έγινε μέλος μιας συμμορίας. «Οι Raiders αποτελούνταν κυρίως από Παλαιστίνους, Τούρκους και Ιρανούς. Η συμμορία μας φάνταζε σίγουρα παράξενη. Ένας Δανός που έμοιαζε με Βίκινγκ και οι μουσουλμάνοι φίλοι του… Οι φίλοι μου δεν ακολουθούσαν πιστά το Ισλάμ, αλλά το χρησιμοποιούσαν ως μέσο μόνο όταν ήθελαν να αμυνθούν απέναντι στο όλο και μεγαλύτερο αίσθημα περιθωριοποίησης τους». Μέχρι τα είκοσι μπήκε στη φυλακή δύο φορές, πήρε ότι ναρκωτική ουσία κυκλοφορούσε, ανακατεύτηκε στη σωματεμπορία, έκανε κλοπές και διαρρήξεις κι έμπλεξε σε αμέτρητους καβγάδες, στους οποίους τραυμάτιζε άσχημα τους αντιπάλους του, λόγω του όγκου του και των γνώσεων μποξ που είχε αποκτήσει. Ένα πρωί που δεν είχε τι να κάνει, επισκέφθηκε την τοπική βιβλιοθήκη. Από μια παρόρμηση πήγε στα ράφια με βιβλία Ιστορίας και Θρησκείας. «Άρχισα να διαβάζω ένα βιβλίο για τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ και μέσα σε λίγα λεπτά με απορρόφησε τόσο, που ήταν σαν να μην υπήρχε άλλος κόσμος γύρω μου… Εντυπωσιάστηκα από το ότι τα λόγια του Μωάμεθ πρόσφεραν έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής για τον γάμο, τη μάχη, τις υποχρεώσεις των ανθρώπων. Οι καλές προθέσεις αναγνωρίζονταν και ανταμείβονταν… Ξαφνικά ο βιβλιοθηκάριος ήρθε να μου πει ότι η βιβλιοθήκη έκλεινε. Είχαν περάσει έξι ώρες και είχα διαβάσει τριακόσιες σελίδες για τον Μωάμεθ-η ψυχή και το μυαλό μου ήταν πια μακριά από το Κόρσορ.
     Σύντομα σε έναν τοπικό τόπο λατρείας, έδωσε τον όρκο και διάβασε τη Διακήρυξη της Πίστης στο Ισλάμ και πήρε το όνομα Μουράντ. Σαν κάθε νεοφώτιστο, έγινε ο πιο φανατικός ανάμεσα στους μουσουλμάνους της περιοχής. Όμως το παρελθόν του, τον ακολουθούσε πάντα! Μετά από κάθε ανεξιχνίαστη ληστεία ή διάρρηξη, η αστυνομία χτυπούσε την πόρτα του. Μετά από ένα τέτοιο περιστατικό το καλοκαίρι του 1997, αποφάσισε να πάει σε μια μουσουλμανική χώρα για να αποφύγει τις αρχές και να ενδυναμώσει την πίστη του. Με τη βοήθεια μουσουλμάνων της Ευρώπης, στάλθηκε στην Υεμένη. Εκεί, τράβηξε την προσοχή ακραίων σκληροπυρηνικών κληρικών, που τον προσέγγισαν και τον ενέταξαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει, δεν συμμετείχε άμεσα σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια και εξέφραζε πάντα επιφυλάξεις, όταν η επίθεση θα είχε θύματα ανάμεσα στους άμαχους. Μέχρι που στα τέλη του 2006, άρχισε να αμφιβάλει για την ορθότητα των όσων έβλεπε να συμβαίνουν. Εκείνη την εποχή τον προσέγγισαν η ΜΙ6, η ΡΕΤ (μυστική υπηρεσία της Δανίας) και αργότερα η CIA, και τον έπεισαν να αλλάξει στρατόπεδο. Από τότε ξεκινά μια ζωή περιπετειώδης, μέσα στους κινδύνους και συναρπαστική σαν μυθιστόρημα.

     Ο Στορμ, πιστεύει ότι οι μυστικές υπηρεσίες στις οποίες παρείχε πολύτιμες υπηρεσίες τον «πούλησαν» και δεν του παρείχαν όσα του είχαν υποσχεθεί, γι’ αυτό κι αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο χώρο της ισλαμικής τρομοκρατίας ως διπλοί πράκτορες και επέζησαν. Ακόμη λιγότεροι αυτοί που τόλμησαν να μιλήσουν για τα όσα βίωσαν, όντας αναγκασμένοι να τηρούν τις απαραίτητες λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι αποκαλύψεις του Στορμ για το πώς δρουν οι τρομοκρατικές ομάδες αλλά και οι Υπηρεσίες που τις αντιμάχονται είναι συγκλονιστικές και σχεδόν απίστευτες. Ο πρώην-πια- πράκτορας Στορμ, από το 2014, ζει κάπου στη Μ. Βρετανία, με την οικογένειά του, παίρνοντας μεγάλες προφυλάξεις, αφού θεωρεί ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου