5 Φεβ 2018

Ο ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΟΡΤΣΙΛ

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
GILES MILTON
Μετάφραση: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 443, Σεπτέμβριος 2017

     Το νέο βιβλίο του βρετανού συγγραφέα και ιστορικού Τ. Μίλτον, ασχολείται με μία από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες του Β! παγκοσμίου πολέμου: τη δημιουργία του Τομέα Κ και το πώς επηρέασε αυτός την έκβαση του πολέμου. 
     Την άνοιξη του 1939, ορισμένοι αξιωματικοί, συγκρότησαν μια μυστική υπηρεσία, τον Τομέα Κ, μέσα στα πλαίσια του βρετανικού στρατού. Σκοπός τους, να δημιουργήσουν μια ολιγομελή επίλεκτη δύναμη ώστε «Σε περίπτωση σύγκρουσης με τους Ναζί του Χίτλερ μια μικρή ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων θα έπεφτε με αλεξίπτωτα πίσω από τις γραμμές του εχθρού προκειμένου να επιδοθούν σε δολοφονίες, δολιοφθορές και πρόκληση εμποδίων. Την αποστολή θα αναλάμβαναν “μυστικοί πράκτορες, κατάσκοποι και δολιοφθορείς τους οποίους, εφόσον συλλαμβάνονταν, ούτε θα αναγνώριζε, ούτε θα υπεράσπιζε η κυβέρνησή τους”. Με άλλα λόγια, θα δρούσαν έξω από το πλαίσιο του νόμου και θα δανείζονταν τις τακτικές τους από αντάρτες και κακοποιούς… Από το στιγμή που δεχόταν να υπηρετήσουν στον Τομέα Κ, πρακτικά παραιτούνταν από τις ζωές τους».
     Το σχέδιο αντιμετώπισε τη λυσσαλέα αντίδραση των λίγων υψηλόβαθμων αξιωματικών που ήταν ενήμεροι, διότι αντέβαινε στους κανόνες του πολέμου. Όμως ο επικεφαλής του Τομέα Κ, Κόλιν Γκάμπινς «απέναντι στους Ναζί, ήταν διατεθειμένος να καταφύγει σε “μέχρι τούδε αδιανόητες μεθόδους πολέμου”, δικαιολογώντας τη στάση του με το σκεπτικό ότι “επρόκειτο περί ολοκληρωτικού πολέμου και ο ολοκληρωτικός  πόλεμος είναι πράγματι ανηλεής υπόθεση”». Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και ο Τσόρτσιλ που ενθουσιάστηκε με την ιδέα κι έτσι ο Γκάμπινς, είχε καλή χρηματοδότηση. Αυτό βοήθησε στο να παρέχει στους άντρες του την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αλλά και εξοπλισμό που να είναι εύκολος στο χειρισμό, αλλά και στη μεταφορά. Για την κατασκευή αυτών των νέων όπλων, ο Γκάμπινς έψαξε και βρήκε «άτομα που δεν δεσμεύονταν από τους κανόνες: ανθρώπους ανατρεπτικούς και εκκεντρικούς, ικανούς να σκέφτονται δημιουργικά και με έφεση να σκαρώνουν παγίδες».
     Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα που σχεδίασε και εκτέλεσε επιχειρήσεις δολιοφθοράς που απέσπασαν τον θαυμασμό ακόμα και των γερμανών αξιωματικών για την τόλμη και την αποτελεσματικότητά τους. Δύο από αυτές τις επιχειρήσεις έγιναν στην Ελλάδα. Είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου που έγινε με την βοήθεια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και αργότερα η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού ποταμού, στα σύνορα Βοιωτίας και Αττικής.
     Ο Τ. Μίλτον, έχει την σπάνια ικανότητα, να μετατρέπει με την πένα του την Ιστορία, σε απολαυστικό ανάγνωσμα. Εκεί που ένας λιγότερο ταλαντούχος κι εμπνευσμένος συγγραφέας θα μας έδινε μια ξερή παράθεση ημερομηνιών και ονομάτων, ο Μίλτον μας χαρίζει ένα συναρπαστικό κείμενο.

     Το βιβλίο συνοδεύεται από εκτενή ξενόγλωσση βιβλιογραφία, στην οποία ευτυχώς επισημαίνονται-πράγμα σπάνιο- τα βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί κι εκδοθεί στα ελληνικά.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου