24 Αυγ 2017

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

JENS LAPIDUS
Μετάφραση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 660, Απρίλιος 2017

     Ο Γ. Λαπίντους, είναι συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης. Κατά καιρούς χρειάστηκε να εκπροσωπήσει σε δικαστικές αίθουσες κάποιους από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας του. Η επαγγελματική του ενασχόληση, του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει πτυχές της σουηδικής κοινωνίας αλλά και του υποκόσμου που δεν είναι ευρέως γνωστές, κάτι που αντανακλάται στο έργο του.
     Στο μυθιστόρημά του «Στοκχόλμη», όλα ξεκινούν όταν ένας σεκιουριτάς, που επιθυμούσε διακαώς να γίνει αστυνομικός, αλλά αποτύγχανε στις ψυχολογικές δοκιμασίες, φτάνει σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε ένα από τα δεκατέσσερα νησιά της σουηδικής πρωτεύουσας,  και στο οποίο ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός. «Δεν επρόκειτο σίγουρα για ψεύτικο συναγερμό. Ο λόγος για τον οποίο είχε ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά το κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού ήταν επειδή κάποιος είχε προσπαθήσει να κόψει το ρεύμα για να απενεργοποιήσει τους αισθητήρες στο σπίτι, μόνο που ο πελάτης είχε εγκαταστήσει έναν συναγερμό που έδινε σήμα με κάθε απόπειρα δολιοφθοράς». Όταν μπαίνει στο σπίτι, στο οποίο υπάρχουν ίχνη διάρρηξης, αυτό που αντικρίζει, τον κάνει να χαίρεται ιδιαίτερα που δεν έγινε αστυνομικός. «Πίσω από το τραπεζάκι στο πάτωμα υπήρχε κάτι. Πήγε πιο κοντά. Ένα σώμα. Ο Τόνι έστρεψε το φακό προς τα εκεί. Ήταν ότι χειρότερο είχε δει. Αισθάνθηκε το στομάχι του να ανακατεύεται και τον εμετό να τον διαπερνάει σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Το κεφάλι του ανθρώπου που κείτονταν εκεί. Δεν υπήρχε πλέον πρόσωπο: κάποιος τον είχε πυροβολήσει στο κεφάλι».
     Πολύ κοντά στο σπίτι, ο ίδιος σεκιουριτάς, σε μια στοιχειώδη έρευνα που έκανε περιμένοντας την αστυνομία που είχε ήδη ειδοποιήσει, βρήκε ένα ντεραπαρισμένο αυτοκίνητο. «Στο μουντό φως του πρωινού διέκρινε το σκούρο μπλε αυτοκίνητο που έμοιαζε έτοιμο να χωθεί στο έδαφος δίπλα στο θάμνο. Όταν παραμέρισε τους θάμνους είδε ότι το μπροστινό μέρος του ήταν κατά το ήμισυ σμπαραλιασμένο. Το αυτοκίνητο πρέπει να είχε γλιστρήσει τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρα μέσα στο χαντάκι».  Ο μοναδικός επιβάτης του οχήματος, ένας νέος άντρας, δεν έχει τις αισθήσεις του. Μεταφέρεται στο κοντινό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε ημι-κωματώδη κατάσταση. Η αστυνομία τον θεωρεί ως βασικό ύποπτο της διάρρηξης και της δολοφονίας, αλλά δεν γνωρίζει την ταυτότητά του, όπως και αυτή του θύματος. Σε κάποια από τις σπάνιες αναλαμπές, ζητά να μιλήσει με τη δικηγόρο Έμελι Γιάνσον και τον συνεργάτη της και πρώην κακοποιό Τέντι Μακσουμιτς. Όμως η Γιάνσον, δεν ασχολείται με ποινικές υποθέσεις. Εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης, που ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικές υποθέσεις. Εξαγορές, συγχωνεύσεις εταιρειών, τραπεζικές συμφωνίες κλπ.
     Παρά τη μικρή της πείρα σε ποινικά δικαστήρια, η έκκληση του άγνωστου νέου άντρα θα της εξάψει την περιέργεια και θα αναλάβει την υπόθεση κρυφά από τα αφεντικά της. Με τη βοήθεια του Τέντι, θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος, ξεκινώντας από την ανακάλυψη της ταυτότητας του θύματος, αλλά σύντομα θα καταλάβει ότι η υπόθεση έχει πολύ βάθος και ότι ίσως η εμπειρία που αποκόμισε συνεργαζόμενη με το μεγάλο γραφείο σε υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, αποδειχθεί πολύτιμη.
     Το «Στοκχόλμη» είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ, στο οποίο το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, όπου διεφθαρμένοι αστυνομικοί προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους «νόμο» ενώ το έγκλημα «αναβαθμίζεται» και περνά σε άλλο επίπεδο, τη στιγμή που «εθνικές» συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο των σκοτεινών περιοχών της πόλης. Βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά στοχεύει σε ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αφού τα θέματα που θίγει, δημιουργούν ερωτήματα που  ενδιαφέρουν και προβληματίζουν τον σύγχρονο αναγνώστη.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου