17 Μαΐ 2017

ΔΙΑΡΚΕΣ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 237, Δεκέμβριος 2016

     Την πρώτη-και ιδιαίτερα αξιόλογη- συγγραφική προσπάθεια του Τ. Κανταρά, θα σας παρουσιάσω σήμερα. Ο συγγραφέας, με «όχημα» την πορεία της οικογένειας του καπετάν Αντώνη από ένα ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, κάνει μια περιδιάβαση στην ιστορία της περιοχής από το 1897-έτος του θανάτου του καπετάν Αντώνη-μέχρι την ιταλική επίθεση του 1940. Ο καπετάν Αντώνης υπήρξε συμπολεμιστής του Τσάμη Καρατάσου, ο οποίος μετά το ολοκαύτωμα της Νάουσας, όπου πολέμησε όντας ακόμη έφηβος, βρέθηκε στο πλευρό των οπλαρχηγών της νότιας Ελλάδας και στη συνέχεια, αφού υπηρέτησε ως υπασπιστής του Όθωνα, το 1854 υποκίνησε επανάσταση στη Χαλκιδική και ηγήθηκε των ανταρτικών σωμάτων.
     Ο γέρο καπετάνιος όμως τον Απρίλη του 1897είναι πολύ άρρωστος. Δεν άντεξε κι έχασε τη μάχη με το θάνατο. Η είδηση έκανε γρήγορα το γύρο του χωριού. Σύντομα το σπίτι του γέμισε κόσμο. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο αρχοντικό. «Είχαν πολλούς λόγους για να το κάνουν. Ο καπετάν Αντώνης ήταν αγαπητός στο χωριό, ιδιαίτερα κοινωνικός, τίμιος και πάντα με το μέρος των αδυνάτων. Χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερο θάρρος και αντοχή. «Διαβασμένος», χωρίς να έχει πάει ούτε μια τάξη σχολείο., ο ευθύς λόγος του ξεσήκωνε τις ψυχές των συμπατριωτών του. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη σκλαβιά, σιχαινόταν τους προδότες και τους υποταγμένους».
     Ο θάνατός του, σηματοδοτεί και την αλλαγή στην κορυφή της οικογένειας. Τα ηνία αναλαμβάνει ο 24χρονος Νικόλας. Αυτός είναι τώρα ο αρχηγός και πρέπει να φροντίζει για τη μητέρα, τις δύο (ανύπαντρες ακόμα) αδελφές του, τον βενιαμίν Τάσο και την περιουσία (χωράφια και ζώα) της οικογένειας. Ο Νικόλας αποδέχεται την ευθύνη παρά το γεγονός ότι η παραμονή στο χωριό θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδιά του. Ο Νικόλας θεωρούνταν μορφωμένος για την εποχή του, αφού συνέχισε τις σπουδές του και μετά το δημοτικό και σχεδίαζε διαφορετικά το μέλλον του. Την παραμονή του στο χωριό «επιβάλλει» και η ανάμιξή του με την οργάνωση που βοηθά το αντάρτικο σώμα του καπετάν Τσιρίμπαση που δρα στην περιοχή.
     Όταν μερικά χρόνια αργότερα ο Νικόλας θα φύγει για τη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί στους σιδηροδρόμους, τη σκυτάλη θα λάβει ο Τάσος. Ο οποίος επειδή βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία, θα ζήσει από κοντά, συμμετέχοντας σε όλα σχεδόν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή: απελευθέρωση, Α! παγκόσμιος πόλεμος, εκστρατεία στην Ουκρανία, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, έναρξη του Β! παγκοσμίου πολέμου!

     Μέσα από την αφήγηση της πορείας αυτής της οικογένειας, περνά όλη η ιστορία της σημαντικής αλλά και πολυτάραχης αυτής εποχής που είναι πλούσια σε πολεμικά και οικονομικά γεγονότα, αλλά και σε κοινωνικούς αγώνες. Στο καλογραμμένο αυτό μυθιστόρημα, στο οποίο μύθος και Ιστορία βρίσκονται στη σωστή αναλογία, μπορεί οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες να έχουν την «πρωτοκαθεδρία», αλλά είναι η Ιστορία αυτή που καθορίζει, σηματοδοτεί και ανατρέπει πολλές φορές την πορεία και τη ζωή τους. Το «Διαρκές Φύλλο Πορείας» είναι ένα βιβλίο που αποτελεί πολύ καλή αναγνωστική επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου