22 Μαρ 2017

ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΖΩΗ

SEBASTIAN FAULKS
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Εκδόσεις Ε.Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 367, Σεπτέμβριος 2016

     Ένα πολύ καλό βιβλίο είναι το «Μια Πιθανή Ζωή» του άγγλου συγγραφέα Σ. Φοκς.
     Δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω μυθιστόρημα, αφού περιλαμβάνει πέντε ιστορίες, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, που διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικούς τόπους. Αυτό που αποτελεί το συνεκτικό κρίκο των πέντε ιστοριών, είναι οι αναζητήσεις των ηρώων τους.
     Ένας άγγλος αξιωματικός, ο Τζέφρι Τάλμποτ, για να επιβιώσει και να διατηρήσει το ηθικό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου κρατείται στη διάρκεια του Β! παγκοσμίου πολέμου, φαντάζεται τον εαυτό του να παίζει κρίκετ σε ένα ηλιόλουστο γήπεδο και κάνει ότι είναι δυνατό για να δραπετεύσει.
     Στη βικτωριανή εποχή, παρά τον εγκλεισμό του σε ένα πτωχοκομείο που «οι περισσότεροι το λέγανε Βαστίλη» και την μετέπειτα σκληρή ζωή του, ο Μπιλ κατάφερε χάρη στο πείσμα του να δημιουργήσει μια πετυχημένη επιχείρηση και οικογένεια.
     Το 2049(!!) στην Ιταλία, η Έλενα Ντουράντι «ένα ατίθασο κορίτσι που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μόνο στο δάσος κοντά στο αγρόκτημα των γονιών του», ερωτεύεται τον Μπρούνο, ένα ορφανό αγόρι που θέλει να υιοθετήσει η οικογένειά της, αλλά τον «χάνει» όταν λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο Μπρούνο αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την οικογένεια και την πόλη που ζούσαν. Η Έλενα, μετά την απώλεια αυτή, γίνεται επιστήμονας στον τομέα της νευρολογίας, κάνει μια ανακάλυψη που συγκλονίζει την επιστημονική κοινότητα, αλλά ποτέ δεν έπαψε να αναζητά τον νεανικό της έρωτα.
     Η Ζαν, αν και τελείως αμαθής, «αισθάνθηκε το βάρος της ζωής της να μετατοπίζεται μέσα της», μετά τις συζητήσεις που έκανε με τον αδελφό Μπερνάρ, ένα μοναχό που είχε υπό την εποπτεία του, το πλυσταριό της μονής, όπου εργαζόταν η Ζαν.
     Τέλος, ο Τζακ και η Άνια, από τη στιγμή που γνωρίζονται, ζουν για τη μουσική και τον έρωτά τους. Ενώ όμως η καριέρα της Άνια εκτοξεύεται, χάρη στο ταλέντο της, αλλά και τη βοήθεια του Τζακ, στον έρωτα τα πράγματα περιπλέκονται.

     Δεν θέλω να γράψω κάτι άλλο γι’ αυτές τις πέντε ανθρώπινες ιστορίες, που με τόση μαεστρία «στήνει» ο Φοκς. Θέλω μόνο να σας παροτρύνω να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και να ανακαλύψετε την ομορφιά που κρύβεται μέσα στις σελίδες του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου