20 Ιαν 2017

ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ANTONIO MANZINI
Μετάφραση ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 330, Απρίλιος 2016

     Το δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά με πρωταγωνιστή τον Ρόκκο Σκιαβόνε, είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα του Α. Μαντσίνι «Το Πλευρό Του Αδάμ».
     Ο Ρόκκο Σκιαβόνε, είναι υποδιοικητής του τμήματος της Αόστα, μιας πόλης 35 χιλ. κατοίκων, πρωτεύουσας μιας ορεινής περιοχής που βρίσκεται στη ΒΔ Ιταλία, στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία, ιδιαίτερα γνωστή στους έλληνες οδηγούς διεθνών μεταφορών, αφού εκεί βρίσκεται η είσοδος του μεγάλου τούνελ του Λευκού Όρους (Mont Blanc). Γέννημα- θρέμμα ρωμαίος, (γεννήθηκε στο Τραστέβερε, μια λαϊκή συνοικία της Ρώμης), ο Σκιαβόνε δεν είναι ευχαριστημένος από την περιοχή, ειδικά λόγω των καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει και να πετύχει ευνοϊκή μετάθεση. Στην Αόστα βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση, αφού έδειρε ανηλεώς τον γιο ενός υφυπουργού, ο οποίος αν και βρέθηκε αποδεδειγμένα ένοχος για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών, αθωώθηκε μετά τις παρασκηνιακές ενέργειες του πανίσχυρου πολιτικά πατέρα του.
     Στην σχετικά μικρή αυτή ιταλική πόλη, η εγκληματικότητα δεν είναι υψηλή. Περιορίζεται σε κάποιες διαρρήξεις και σε διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Έτσι όταν μια γυναίκα βρίσκεται κρεμασμένη από το πολύφωτο ενός δωματίου του σπιτιού της, όλοι υποθέτουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. «Η γυναίκα είχε κρεμαστεί από τον γάντζο του φωτιστικού μ’ ένα λεπτό σκοινί. Το κεφάλι έγερνε μπροστά, το πηγούνι ακουμπούσε στο στήθος και τα σγουρά καστανά μαλλιά μπροστά στο πρόσωπο».
     Όμως ο Ρόκκο, δεν πείθεται. Από κάποιες λεπτομέρειες που εντοπίζει, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για φόνο. Με την ομάδα του ξεκινούν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου και ανακαλύπτει ότι κάτω από την φαινομενικά γαλήνια επιφάνεια της κοινωνίας της Αόστα, κρύβονται αρκετά μυστικά που όταν έρθουν στο φως, θα δώσουν αναπάντεχη τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης.
     Το μυθιστόρημα του Α. Μαντσίνι, με τον τρόπο που είναι δομημένο, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αν και οι μεγάλες και αναπάντεχες ανατροπές συμβαίνουν στις τελευταίες σελίδες. Η υπόθεση και όλοι οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι. Ιδιαιτέρως ο Ρόκκο Σκιαβόνε, ένας εριστικός αστυνομικός, ικανότατος στη δουλειά του, που κουβαλά τις αβάσταχτες ενοχές του για το θάνατο της γυναίκας του με την οποία «συνομιλεί» τακτικά και γεμίζει έτσι τις ώρες της μοναξιάς του. Ακόμη η ιδιόρρυθμη αίσθηση του δικαίου που έχει, συχνά τον οδηγεί να ενεργεί εκτός κανόνων, αλλά και να τον κάνει συμπαθέστατο στα μάτια μας. Ένα ευκολοδιάβαστο και απολαυστικό βιβλίο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου