26 Οκτ 2016

ΚΙ ΑΛΛΟ

ΧΑΚΑΝ ΓΚΙΟΥΝΤΑΪ
Μετάφραση ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σελ. 523, Απρίλιος 2016

     Με το τεράστιο και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της διακίνησης μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ασχολείται στο μυθιστόρημά του «Κι Άλλο» ο τούρκος συγγραφέας Χ. Γκουντάι.
     Ο Γκαζά, είναι ένας 9χρονος ορφανός από μητέρα τούρκος, που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, το Κάνταλι. Σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία, αναγκάζεται να αφήσει το σχολείο-στο οποίο διαπρέπει-για να βοηθήσει τον πατέρα του Αχάντ στη «δουλειά» του. Ο Αχάντ, είναι ιδιοκτήτης και οδηγός ενός ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού, που χρησιμοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Τους παραλαμβάνει από ένα σημείο στα βουνά και αφού τους κρύψει (από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες) στο Κανταλί, τους μεταφέρει στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Από εκεί αναλαμβάνουν άλλοι. Θέλει τον Γκαζά να τον βοηθάει. «Ώστε τσιράκι έψαχνε ο πατέρας μου. Ένα τσιράκι που θα του ανήκε ολοκληρωτικά, με τις σάρκες του, τα κόκαλά του, το μεδούλι του. Ήθελε να έχει συνένοχο το γιο του, για να μη μοιραστεί τα κέρδη του με κάποιον άλλο».
     Το κύριο καθήκον του νεαρού είναι να προσφέρει τροφή και νερό στους μετανάστες που κρύβονται σε μια υπόγεια δεξαμενή, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ρυθμιστεί η μεταφορά τους. Μέχρι που λίγα χρόνια αργότερα, όταν πια ο Γκαζά είναι έφηβος, ένας θάνατος κι ένα περιστατικό θα ξυπνήσει το δυνάστη που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του και περιμένει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να κάνει την εμφάνισή του. Μόνο που ο δυνάστης από μικρός που ήταν στην αρχή, κάθε μέρα γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο. «Είχαμε συνεννοηθεί λοιπόν. Εκείνοι σκέφτονταν ότι ήμουν τέρας, εγώ γινόμουν τέρας. Επιπλέον, δεν χρειάστηκαν να το σκεφτούν πάνω από δέκα λεπτά προτού θυσιάσουν έναν δικό τους για χάρη μου».

     Εξαιρετικό μυθιστόρημα. Καλογραμμένο και επίκαιρο. Ο συγγραφέας με μοναδική μαεστρία συνθέτει το πορτραίτο και την πορεία του κεντρικού χαρακτήρα του μυθιστορήματός του, ενώ παράλληλα δίνει με ανατριχιαστικά ρεαλιστική αφήγηση τις παραμέτρους και τη φρίκη του σύγχρονου δουλεμπορίου που εκτυλίσσεται από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, εδώ και μερικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου