17 Οκτ 2016

ΑΝΑΛΩΜΕΝΟΙ

ΑΝΑΛΩΜΕΝΟΙ
ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΝΜΠΕΡΓΚ
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΤΣΟΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 332, Ιούνιος 2016

     Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Ν. Κρόνενμπεργκ, του οποίου οι ταινίες χαρακτηρίζονται προκλητικές τόσο ως προς τη θεματολογία, όσο και ως εικαστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε δει ταινίες του όπως «Η Μύγα», «Γυμνό Γεύμα», «Spider», «Cosmopolis» και άλλες, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Έτσι είναι και το πρώτο του μυθιστόρημα. Οπότε θα πω ότι δεν απευθύνεται σε κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τη θεματολογία του σκηνοθέτη. Όπως άλλωστε λέει και ο Σ. Κινγκ είναι: «Ακατάλληλο για λιπόψυχους, κατάλληλο για όσους απολαμβάνουν ταξίδια σε σκοτεινά βάθη… είναι εξίσου προκλητικό, δαιμονιώδες και συναρπαστικό με τις ταινίες του».
     Είναι η ιστορία της Ναόμι και του Νέιθαν, δύο νέων δημοσιογράφων, που είναι παθιασμένοι, εξαρτημένοι (με την ιατρική έννοια του όρου) με την τεχνολογία (η ανάγκη τους για την απόκτηση κάθε καινούριου gadget είναι ψυχαναγκαστική) και έχουν μια ελεύθερη ερωτική σχέση που βασίζεται περισσότερο στο σεξ. Λόγω της δουλειάς τους σε κάθε άκρη της γης, καταφέρνουν να συναντηθούν μόνο μεταξύ αλλαγής πτήσεων σε δωμάτια ξενοδοχείων σε διάφορα αεροδρόμια.
     Μια είδηση που αφορά το ζεύγος των μαρξιστών καθηγητών φιλοσοφίας Σελεστίν και Αριστίντ Αροστεγκί εξάπτει το ενδιαφέρον της Ναόμι. Η Σελεστίν βρίσκεται νεκρή, κατακρεουργημένη και με σαφείς ενδείξεις κανιβαλισμού στο διαμέρισμα του ζεύγους στο Παρίσι. Ο σύζυγός της που θεωρείται από τους υπόπτους για τη δολοφονία, έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με την αστυνομία «…έφυγε από τη χώρα για μια περιοδεία διαλέξεων στην Ασία τρεις μέρες πριν ανακαλυφθεί το πτώμα της γυναίκας του. Προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένο λόγο να τον θεωρήσουμε ύποπτο εγκλήματος, ωστόσο φυσικά εγείρονται ερωτήματα. Ισχύει πως δεν γνωρίζουμε που ακριβώς βρίσκεται». Η Ναόμι όμως, με τις διασυνδέσεις που έχει, καταφέρνει να ανακαλύψει ότι βρίσκεται στην Ιαπωνία (Τόκιο) και πηγαίνει να τον συναντήσει για μια αποκλειστική και πολύκροτη όπως ελπίζει, συνέντευξη.
     Το ίδιο διάστημα ο Νέιθαν βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να φωτογραφήσει το έργο του δρ. Μόλναρ, ενός αμφιλεγόμενου χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού με την εμφύτευση ραδιενεργών σφαιριδίων στην πάσχουσα περιοχή. Εκεί γνωρίζει τη Ντούνια από την Σλοβενία, μία από τις ασθενείς, με την οποία κάνει σεξ και μολύνεται από το αφροδίσιο νόσημα Ρουάφς, του οποίου το τελευταίο γνωστό κρούσμα σημειώθηκε το 1968. Έχοντας ολοκληρώσει το έργο του στη Βουδαπέστη, αποφασίζει να ασχοληθεί με το Ρουάφς και ψάχνει να βρει τον καθηγητή που το περιέγραψε πρώτος. Τα ίχνη τον οδηγούν στον Καναδά. Ο καθηγητής τον καλοδέχεται και συμφωνεί να γράψει ο Νέιθαν όχι άρθρο, αλλά ολόκληρο βιβλίο με τη βοήθειά του. Για να γίνει αυτό, τον καλεί να μείνει στο σπίτι του, μαζί με την κόρη του Τσέις, η παράξενη συμπεριφορά της οποίας κρύβει πολλά μυστικά.

     Όπως γράφω και στην αρχή, το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φαν του Κρόνενμπεργκ-και όσους τολμούν να δοκιμάσουν καινούριες εμπειρίες στην Τέχνη γενικά και στη λογοτεχνία ειδικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου