7 Σεπ 2015

ΕΝΟΧΗ

JUSSI ADLER OLSEN
Μετάφραση ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Εκδόσεις Ε.Ο. ΛΙΒΑΝΗΣ
Σελ. 620, Μάρτιος 2015

     Μια ακόμη υπόθεση που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο Τομέας Q της αστυνομίας της Δανίας, αφηγείται στο βιβλίο του με τίτλο «Ενοχή» ο Τ. Α. Όλσεν. Ο Τομέας Q στεγάζεται στο… υπόγειο του κτιρίου της αστυνομικής διεύθυνσης της Κοπεγχάγης κι έχει για προσωπικό τρία άτομα! Επικεφαλής είναι ο επιθεωρητής Καρλ Μέρκ που έχει για συνεργάτες τον Σύριο Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο οποίος βρέθηκε να εργάζεται υπό «αδιευκρίνιστες» -για τον προϊστάμενό του- συνθήκες στην αστυνομία της Δανίας και που έχει, πέρα από τις αναμφισβήτητες ικανότητες και το πείσμα του, σκοτεινό και κρυφό παρελθόν και την εκκεντρική αλλά εξίσου ικανή Ρόζε. Το καθήκον του Τομέα Q, είναι να επανεξετάζει διαρκώς εκκρεμείς υποθέσεις και υπό το πρίσμα στοιχείων που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου, να προσπαθεί να τις εξιχνιάσει.
     Αυτή τη φορά, ο Τομέας θα ασχοληθεί με μια υπόθεση κατά βάση πολιτική. Θα αναλάβει να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, τον γιατρό Κουρτ Βεντ, αρχηγό ενός φασιστικού κόμματος, νοσταλγών των μεθόδων των Ναζί, ο σκληρός πυρήνας του οποίου, υπηρετεί τον Σκοπό. Δηλ. την προσπάθεια όχι μόνο να «καθαρίσει» τη Δανία από τους ξένους, αλλά και την στείρωση «αντικοινωνικών» στοιχείων, ώστε να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν και να «μολύνουν» με αυτόν τον τρόπο την Αρία φυλή. Όμως ο Βεντ, είναι έξυπνος και οι συνεργάτες του πολύ πιστοί, ώστε παρά το γεγονός ότι έχει διατελέσει πολλές αξιόποινες πράξεις, δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες εναντίον του.
     Για να φτάσει ο Τομέας Q, να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, χρειάστηκε να προηγηθεί η ανακίνηση από τον Μερκ, της υπόθεσης της εξαφάνισης της Ρίτας Νίλσεν, ιδιοκτήτριας ενός πρακτορείου συνοδών. Όσο όμως «σκαλίζουν» την υπόθεση, ανακαλύπτουν ότι η εξαφάνιση της Ρίτα, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης υπόθεσης, που οδηγεί στο παρελθόν. Μια εποχή, που μια κοινωνία πολύ πιο συντηρητική, επέτρεπε σε κάποιους να μεταχειρίζονται ανθρώπους με τρόπο που δεν θα έπρεπε.
     Παράλληλα ο Μερκ έχει να παλέψει με τους εφιάλτες και τις ενοχές του δικού παρελθόντος. Θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το θάνατο ενός συναδέλφου του και τον βαρύτατο τραυματισμό ενός άλλου, αφού πιστεύει ότι δεν ενήργησε σωστά σε μια συμπλοκή με κακοποιούς. Ακόμη, έχει να λύσει προβλήματα της ερωτικής του ζωής, που ο ίδιος δημιουργεί, λόγω της ανασφάλειάς του σ’ αυτό τον τομέα.

     Το «Ενοχή» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Όλσεν που παρουσιάζω (τα άλλα είναι «Βεβήλωση» Μάιος 2013 και «Ματωμένο Μήνυμα» Νοέμβριος 2014) και πρέπει να πω ότι βλέπω να εξελίσσεται σε καλύτερο συγγραφέα από βιβλίο σε βιβλίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου